Yksiavioisuutta arvostetaan, mutta siitä ei puhuta – Radio NRJ Finland

Yksiavioisuutta arvostetaan, mutta siitä ei puhuta

Suurin osa länsimaista kannattaa monogamiaa eli kahden henkilön parisuhdetta. Monogamiaa kannatetaan ensisijaisesti juuri sen vuoksi, että suurin osa ihmisistä odottaa parisuhteelta romanttista ja eroottista eksklusiivisuutta. Science of Relationshipsin mukaan parisuhteissa puhutaan silti aivan liian vähän omista parisuhdenäkemyksistä.

Tuoreeltaan julkaistussa kanadalaistutkimuksessa 474 nuorta aikuista kertoi parisuhteen perustamisestaan. 84 prosenttia kertoi sopineensa kumppaninsa kanssa, että parisuhde on monogaminen. Lähes kaikki osanottajat halusivat parisuhteessa ainoastaan kumppaniltaan erotiikkaa ja romantiikkaa. Nämä tulokset ovat linjassa aiempien aiheeseen liittyvien tutkimusten kanssa.

Mutta kun tutkijat kysyivät, millä tavoin monogamisuudesta oltiin sovittu, 55 prosenttia vastanneista kertoi, etteivät he olleet oikeastaan ikinä edes keskustelleet aiheesta kumppaninsa kanssa. 6 prosenttia oli yrittänyt ottaa aihetta esille, mutta ei ollut edes saanut vastakaikua. Hieman yli kolmannes oli oikeasti sopinut, että parisuhteessa ei saa pelleillä muiden kanssa.

Näiden tulosten varjossa monogamisuutta pidetään automaattisesti parhaana vaihtoehtona, mutta siitä ei edes keskustella eikä siten voida olla täysin varmoja, mitä kumppani oikeasti haluaa. Lisäksi jos esimerkiksi pettämisestä ei keskustella, voivat erilaiset näkemykset asiasta saada parisuhteen ongelmiin myöhemmin.

Tutkijoilla ja asiantuntijoilla onkin yksi neuvo: puhukaa parisuhteestanne.

Alkuperäinen: Science of Relationships

Kirjoittaja: Toimitus / Terve.fi

Lue lisää:
Solmu parisuhteessa – Miten tähän on tultu?
Ensirakkaus voi päättyä muttei unohtua
Kärsiikö parisuhteesi masennuksesta? 5 varoitusmerkkiä

Rakkaushoroskooppi
Rakkaushoroskooppi