USA huomioi nyt nettistriimaukset osaksi levynmyyntiä – Radio NRJ Finland

USA huomioi nyt nettistriimaukset osaksi levynmyyntiä

Recording Industry Association of America (Amerikan Musiikinalan Järjestö eli RIAA) ilmoitti suuresta muutoksesta ohjesääntöihinsä. Helmikuun alusta lähtien myös suoratoistopalvelujen kautta kuunneltu musiikki lasketaan mukaan singlejen ja albumien myyntilukuihin.

Eilisestä lähtien 1500  videon tai audion striimausta on vastannut kymmentä myytyä singleä tai yhtä ladattua albumia. Digitaalisten levytallenteiden myynnin on RIAA tunnustanut aiemminkin osaksi palkitsemiskäytäntöään, mutta striimausten huomioiminen  otettiin käyttöön vasta nyt.

Suomessa tunnustukset levynmyynnistä ovat muuttuneet jo marraskuussa 2014, jolloin otettiin käyttöön striimauksien laskeminen mukaan levynmyyntiin. Suomen Musiikintuottajat ry muutti säännöksiä tuolloin niin, että 100 striimiä vastaa yhtä levyn kappaletta, jolloin kappaleen saavuttaessa kultarajan, se on striimattu 2 miljoonaa kertaa, kultaraja fyysisen singlen myynnissä on siis 20 000 kappaletta. Platinaraja on Suomessa 4 miljoonaa striimiä. Amerikan palkitsemisrajat ovat Suomen vastaavia korkeammat, niistä voi lukea tarkemmin RIAA:n sivuilta.

Amerikan järjestelmässä on platinan lisäksi käytössä myös multi-platina, joka on tähän asti tarkoittanut yli 2 miljoonaa myytyä kopiota. Uudistuksen myötä levytunnustuksen muutoksia tuli muunmuassa:

Shawn Mendes, Handwritten: Platina
The Weeknd, Beauty Behind the Madness: 2x Multi-Platina
Coldplay, Ghost Stories: Platina
Michael Jackson, Thriller: 32x Multi-Platina

Lähteet:
Idolator
Musiikintuottajat ry
RIAA