Roope Salminen & Koirat Jon-Jon ja Ossi, miksi olette koiria? – Radio NRJ Finland

Roope Salminen & Koirat Jon-Jon ja Ossi, miksi olette koiria?

Roope Salminen & Koirat- yhtyeen Jon-Jon ja Ossi kertoivat uudesta "Voodoo"-singlestä, debyyttialbumista ja siitä, miten bändin jäsenet jaksavat kovaa keikkatahtia ja pyöritystä.

Tänään julkaistulla ”Voodoo”-kappaleella laulaa mukana myös Anna Abreu, vaikka vierailijaa mietittiinkin pitkään, sillä omallakin poppoolla pärjäisi. ”Matafakin Darra”-kappaleella laulaa mukana Ida Paul ja levylle haluttiin myös toinen kappale, jossa olisi featti. Anna innostui biisistä ja kombo toimi niin hyvin, että yhteistyö oli lähes itsestään selvä.

Ossi: Biisihän oli valmis jo syksyllä ja kun mietittiin milloin se laitetaan ulos, niin tää maaliskuu ja just ennen levyä tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta. Toivotaan et se saa jengiin vähän pirteyttä, kun on vielä vähän kylmä, eikä päivät oo ihan niin pitkiä vielä.
Jon-Jon: Mä oon todella innoissani tuosta biisistä, siinä on tosi hyvä fiilis mun mielestä.

Kappale on tehty tuottaja Hank Solon kanssa, jonka kanssa tehtiin aikoinaan myös ”Biisonit”-debyyttisingle. Nyt ympyrä on sulkeutunut, kun Hank tuli tekemään uusimmankin kappaleen Roopen ja Koirien kanssa.

spotify_voodoo
Kuuntele uusi kappale tästä!

Uudella levyllä on vielä kolme julkaisematonta kappaletta, ja levyä on tehty hartaasti. ”Biisonit”-kappale julkaistiin jo vuonna 2014 ja suurin osa kappaleista syntyi hieman alle vuosi sitten pidetyllä kirjoitusleirillä. Vaikka debyyttialbumi julkaistaan perjantaina, varsinainen levynjulkkarikeikka pidetään vasta seuraavalla viikolla, sillä ”Madafakin Darra” kappaleen julkaisun jälkeen yhtyeen kysyntä lisääntyi niin paljon, ettei levyn julkistusta oltu vielä edes ehditty miettiä, kun keikat oli jo myyty.

Ossi: Ainaki kaikki on ehtiny ottaa levyn haltuun.
Jon-Jon: Nekin biisit mitä ei oo vielä julkaistu. Voi kansilehtisestä päntätä ne päähän.

Mahtavaa! Lukeeko ne lyriikat siellä sisäkannessa niin kuin ennen vanhaan?
Jon-Jon: Joo, kunnon 2000-luvun ysärimeininkiä toi levy on.
Ossi: Ja se kansikuvakin on vähän sellainen ysärihenkinen koulukuva.

Roope Salminen & Koirat: Madafakin Levy
Roope Salminen & Koirat: Madafakin Levy

Miksi te olette koiria?
Jon-Jon: Koska… miksei?

Kyseessä ei ole kuitenkaan suomalaisen käsitteen mukaan perässä juokseva ja seuraava, kiltti mies vaan nimitys tulee Jenkeistä, jossa räppäreillä on tapana heittää posselleen ja kavereilleen ”my dawg”. Toisaalta Koirat kuvaa myös eläimellistä meininkiä, jota keikoilla vedetään.

Mutta eikös silloin vaikkapa leijonat sopisi paremmin?
Ossi: Leijonat on jo viety, ne on jääkiekkomaajoukkue. Ei voi oikein lähtee sille linjalle. Mä luulen et se on nyt näin, ei päästä siitä enää irti.

Mutta kyllähän Snoop Dogikin vaihtoi lennossa Lioniksi!
Ossi: Totta!
Jon-Jon: Ehkä mekin tehdään jossain vaiheessa se reggae-levy
Ossi: Tai sit jos me joku vuosi tehdään se lätkäbiisi, MM-anthem.

Ilman sitäkin ja jäähallikiertuetta yhtyeen jäsenillä on monta rautaa tulessa sen lisäksi, että he myös keikkailevat todella ahkerasti. Heinäkuussa on yksinään luvassa parikymmentä keikkaa ympäri Suomea.

Miten miehet jaksavat tämän, päivätyöt, opiskelut, harrastukset ja muut projektit? Eikö jossain vaiheessa tule väsy?
Ossi: Mulla on sellainen kultainen kolmio, mitä pyrkii noudattamaan, eli tarpeeksi lepoa, tarpeeksi liikuntaa, tarpeeks ravintoo, itsestä pitää pitää huolta. Silloin kun fyysinen jaksaminen on kunnossa, sillon myös henkisesti jaksaa vaik on paljon hommaa.
Jon-Jon: Ja Kyllä me kuitenkin pidetään keikkataukoja, esimerkiksi nyt alkuvuodesta oli koko tammikuu ja puolet helmikuusta keikkataukoo. Oltiin Australiassa suurin osa meistä. Kun ottaa tuollasia kunnon lomia, pääsee lataamaan akut ja nollaamaan.

Ajoittain keikkailukin tuntuu kuitenkin työltä ja on rankkaa, vaikka siitä nauttiikin. Miesten mielestä ihmisten pitäisi nimenomaan tehdä sellaista työtä, josta pitää, mutta kaikessa mitä elämässä tekee, tulee jossain vaiheessa hetki kun se tuntuu työltä. Keikkailuun liittyy paljon myös sellaista, joka ei yleisölle välity. Bändillä ei ole roudaajia vaan kaikki kannetaan itse ja joskus keikka saattaa olla jopa kuuden tunnin ajomatkan päässä. Ennen keikkaa tehdään sound check ja illan päätteeksi vielä puretaan ja roudataan kamat takaisin. Päivät kestävät helposti kellon ympäri ja myös keikkojen ulkopuolella aika kuluu niitä treenatessa ja uusien kappaleiden opettelussa.

Kuullaanko covereita enää albumin julkaisun jälkeen keikoilla lainkaan?
Jon-Jon: Se on kyllä mageeta kuulla jonkun muun tulkinta jostain biisistä. Kyllä mä luulen et se tulee jossain määrin jäämään, että isketään vähän sellaista fiilistelyä myös meidän materiaalin ulkopuolelta.
Ossi: Sieltä me ollaan kuitenkin lähdetty ja heitettiin useampi vuosi cover-keikkaa ja vietiin se niin pitkälle ku Suomessa sen voi oikeastaan viedä, kyllä me halutaan kunnioittaa sitä taustaa ja me halutaan muistaa myös sitä meidän historiaa.

Roope Salminen & Koirat keikkakalenterin voit katsoa täältä.

NRJ / Elina Petriläinen