Miksi tytär perii mielialaheittelynsä äidiltään? – Radio NRJ Finland

Miksi tytär perii mielialaheittelynsä äidiltään?

Populaarikulttuurissa ilmiö on yleinen: tytär kasvaa aikuiseksi ja muistuttaa päivä päivältä enemmän äitiään. Tutkimusten mukaan äidin ja tyttären välillä on oikeastikin erilainen side, jota ei muilta löydy.

Cosmopolitan uutisoi Journal of Neuroscience -julkaisun tutkimuksesta, jonka tarkoituksena oli etsiä äidiltä tyttärelle periytyvän masennusalttiuden sekä muiden mielialahäiriöiden yhteisiä tekijöitä. Sen sijaan tutkimusryhmä huomasi, että äidiltä tyttärelle periytyy aivojen tunnesäätelystä vastaavia aivojen ”virtapiirejä.” Kyseinen yhteys on äidin ja tyttären kohdalla huomattavasti selvempi kuin esimerkiksi isän ja pojan, äidin ja pojan tai isän ja tyttären kohdalla.

Tutkijoiden mukaan kyseisen, niin kutsutun kortikolimbisen järjestelmän periytyminen on nimenomaan naiselta naiselle periytyvä ilmiö. Juuri kyseisen aivojen osan on aiemmissa tutkimuksissa huomattu olevan yhteydessä masennukseen ja muihin mielialahäiriöihin.

Äidin ja tyttären yhteys ei kuitenkaan tarkoita, että tytär automaattisesti perisi äitinsä masennuksen. Se selittää tutkijoiden mukaan ennemminkin sitä, miksi naiset kärsivät masennuksesta miehiä yleisemmin.

Alkuperäinen:
Cosmopolitan
The Journal of Neuroscience

Kirjoittaja: Toimitus / Terve.fi

Lue lisää:
Äiti, älä tunne syyllisyyttä näistä 20 asiasta!
9 tapaa saada lapsi tuntemaan itsensä erityiseksi
Näin ehkäiset lapsen kiukkukohtaukset

Rakkaushoroskooppi
Rakkaushoroskooppi